Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsen ordförande

Saxat från FB 2020-10-23

Fredag 23 oktober klockan 17:25. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 3.

Jag tror att det generellt är för mycket dubbla budskap just. Nattklubbar stängs, men publiktak för arrangemang höjs. Vi ska skydda de äldre och smittan ökar nu överallt men samtidigt så lättas restriktioner för 70+ och besöksförbud. Det är motstridigt. Man kan diskutera olika åtgärder men det är nog viktigt att det inte blir för otydligt och spretigt om det ska vara rekommendationer som ska vara metoden. Vi ser ett stort antal smittade i vårt närområde, t ex Frankrike, Tyskland och Danmark. Danmarks senaste dygn har varit det värsta sedan pandemin började med långt över 800 smittade på ett dygn. Om ett litet tag håller Mette Frederiksen en pressträff som sannolikt innehåller fler restriktioner för Danmark. Jag är rädd att det som sker nu i Europa sprider sig till Sverige. Vi är fortfarande i slutet av oktober och sannolikt har vi vår svåraste tid framför oss med vintermånaderna som normalt sett har högre spridningstakt för virus. Att i det läge ”lätta” för mycket på restriktionerna ter sig för mig som djärvt. Därför är jag glad och förstående till att smittskydd Skåne nu idag uttalat att smittläget i Skåne är för riskabelt för att öka publiken på kultur- och sportevenemang till 300 personer. Det anser alltså Smittskydd Skåne. Länsstyrelsen ska nu utreda att behålla begränsningen till 50 personer lokalt i Skåne.

Jag är högste ansvarige politiker för Region Skåne och därmed vår sjukvård. Mitt huvuduppdrag i denna pandemi är att tillse att skåningar har en god vård som finns där om någon blir svårt sjuk i covid-19 eller annan sjukdom. Detta präglar naturligtvis min försiktiga inställning. Jag har full förståelse för att en del tycker att man ska öppna upp mer och mer, och det tycker jag också, men först när smittoläget är lägre. Just nu ser det inte så bra ut i Skåne. Vi är en av de regioner i Sverige där smittan ökar snabbast just nu. Fortsätter takten på samma sätt så kan vi snart vara den region i Sverige som har svårast läge och det är detta jag vill förhindra. Jag vet att en del av er tycker att jag tänker fel, men jag vill heller inte hamna i en situation där jag tittar tillbaka på pandemin och konstaterar ”jag i min roll borde ha gjort mer för Skåne”, ”varför vågade jag inte?”. Jag hoppas ni förstår att situationen är sådan att ingen riktigt har facit och att vi kan respektera att vi kan ha lite olika syn på saken. Min inställning är att det är bättre vi är lite mer försiktiga just nu än tvärtom. Ni minns ju alla hur svår situationen var i många andra regioner i våras. Låt oss nu tillsammans börja agera ännu mer försiktigt. Minska era fysiska kontakter. Gå inte i affärer och handla för många samtidigt, försök tvätta händerna några gånger extra per dag jämfört med hur nu ni redan gör. Påminn era vänner att det är ett svårare läge nu än för några veckor sedan.

Just nu är det 30 personer inlagda för covid-19 på våra skånska sjukhus. Det är dubbelt så många som förra fredagen. Då låg två på iva, nu ligger 5 på iva. Alla kurvor går just nu åt fel håll förutom kurvan för antalet avlidna (tack och lov). Men det är ju också så att det finns en fördröjningseffekt här. I genomsnitt insjuknar nu drygt 169 personer varje dag jämfört med ett 70-tal förra fredagen. Men vissa dagar denna vecka har det varit runt 300 nya fall. Antalet smittade har ökat med över 1100 senaste veckan. Så stor ökning tror jag inte vi haft under hela pandemin. Antalet smittade över 70 år är än så länge relativt få, men smittspridning på särskilda boenden har ökat under veckan och det pågår nu smittutredningar på ett 15-tal boenden runt om i Skåne.

Skånes smittskyddsläkare, Eva Melander, har tidigare idag sagt följande i ett pressmeddelande: ”– Vi har ett allvarligt läge med smittspridning i hela samhället. För att få stopp på detta måste vi bromsa utveckling tillsammans. Det är nödvändigt att vi fortsätter hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma när vi är sjuka. Vi behöver också tänka extra på hur vi kan bidra till minskad smittspridning då vi till exempel går in i en butik, går ombord på en buss eller kallar till ett möte på arbetsplatsen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

Under höstlovet nästa vecka kommer både Halloween och Allhelgonahelgen att uppmärksammas på olika sätt. Men i år måste man tänka annorlunda och hoppa över vissa saker. Det kan handla om att såväl barn som vuxna avstår från fester och andra sammankomster med personer som man normalt inte träffar. Man kanske också ska tänka en extra gång innan man går in i lokaler där det vistas många andra.– I år får man helt enkelt hoppa över ”bus eller godis” annars finns det risk för att det blir ”bus eller virus”. Det gäller att försöka hitta andra kreativa lösningar för att ändå känna att vi firar både höstlov och helgdagar, säger Eva Melander.”

Jag vill avsluta med att lugna med att vården är dimensionerad för att klara mycket mer och har stor kapacitet. Och att vi kan förändra bilden om vi hjälps åt, men då måste vi alla skärpa oss! Kom igen Skåne, visst kan bryta denna utveckling?

Aktuella siffror:
Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 8119 (+1187 på en vecka) Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne idag: Totalt 30 (+15 jämfört med en vecka sedan) varav 5 i intensivvård (+ 3 jämfört med för en vecka sedan)�Antal covid-positiva som avlidit: 285 (+5)