Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsen ordförande

Saxat från FB 2020-12-04

Onsdag 9 december klockan 19:10. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 4.

Det är ett mycket ansträngt läge nu. I Skåne, Stockholm och många andra delar av Sverige. Rullande 7-dagarssnitt för nya konstaterade fall i Skåne ligger på 1158 personer. Det är väldigt många. I kombination med att R-talet under cirka en veckas tid har legat runt 1.3 så inser ni att det är väldigt illa. Om R-talet är 1.3 på 1158 smittade så smittar dessa i sin tur ytterligare 1505. Det är helt avgörande att trycka ner R-talet under 1.0 om trycket på sjukhusen ska minska.

I Skåne är det nu över 300 patienter på sjukhus för covid-19. Det är mer än tre gånger fler än i våras. Förvisso ligger ”endast” 30 patienter på intensivvård men det är dels för att vården är bättre på att behandla nu än i våras men det är också den trista sanningen att fler avlider nu än i våras. Från första mars till första november avled cirka 300 skåningar men från förste november till dagens datum är det långt över 200 som avlidit. Då förstår ni att det inte bara är att vi testar fler som förklarar att vi upptäcker fler fall utan vi har faktiskt i realitet betydligt fler fall och större spridning nu.

Senaste veckorna har det varit en massa nationella presskonferenser från regeringens sida. Tyvärr har de varit allt för innehållslösa och enligt min mening mer inriktade på att försöka visa handling än faktiskt verklig handling. Redan i slutet av oktober började jag prata om vikten av att snart införa distansundervisning för gymnasiet för att bryta högt R-tal i ett läge då smittspridningen var relativt låg. Inget hände utan det var först i måndags som gymnasierna stängdes ner. På tok för sent vilket nu har satt t ex Stockholms sjukvård i en mycket utsatt situation. Det fanns en temporär lagstiftning som beslutades i våras som gav regeringen möjligheten att begränsa öppettider och ytterst stänga ner köpcentra, kollektivtrafik, flygplatser, butiker, gym och andra liknande ställen. Även att sätta ett maxtak för hur många som får vistas i en sådan verksamhet. Ett verktyg eller möjlighet som regeringen gavs av riksdagen i fall smittan skulle kräva snabba åtgärder på vissa lokala ställen.
Denna krislag var tidsbegränsad till några månader. I juni försvann denna temporära krislag och regeringen brydde sig aldrig om att förlänga denna temporära lagstiftning utan sa att den skulle ta fram en permanent pandemilagstiftning med i princip samma typ av innehåll. Idag höll så återigen regeringen en i raden av sina pressträffar och nu kommunicerades det att regeringen hade för avsikt att snabbehandla en sådan lag så att den kan vara på plats i mars månad 2021. Ja, ni läste rätt. Mars månad 2021 ska en pandemilag vara på plats. Först då får regeringen möjlighet att stänga ner eller begränsa antalet personer i köpcentra, kollektivtrafik, stationer, butiker, gym, flygplatser et c.

I regionerna kämpar sjukvårdspersonal dygnets alla timmar med i praktiskt taget överfulla sjukhus. Regeringen försitter sällan en chans att skylla uppkommen situation på regionerna men regeringen väljer att låta gymnasieskolorna vara öppna fram till så sent som i måndags och en pandemilag sägs vara på plats först mars. Jag tycker fakta talar för sig själv. Och jag tror det vore klokt om det gjordes en helt fristående utvärdering av pandemin när allt detta är över.

Ovanpå detta kan läggas att folkhälsomyndigheten väljer att göra en helt annan bedömning om munskyddets betydelse än i princip övriga världen. Ja, det är väl då Donald Trump som gör samma bedömning som Folkhälsomyndigheten, d v s att munskydd inte ska användas. Jag noterar dock i Skåne att allt fler skåningar faktiskt använder munskydd i butiker och offentliga rum. Det gör jag också när jag känner att det blir trångt. Snabbtesterna som Skåne köpt in trots att Folkhälsomyndigheten inte blev färdiga med vägledning har visat sig bara väldigt värdefulla. Många inom sjukvården tycker detta har hjälpt mycket när det gäller att snabbt kunna hitta sjukvårdspersonal som är smittade.

Ljusningen just nu är ju vaccinet som är på väg men tror mig, innan vi har vaccinerat tillräckligt många så kommer vården att ha stora besvär under en lång tid. Så alla ni som redan är duktiga med att hålla avstånd. Fortsätt med det. Fortsätt kämpa. Varje insats vi tillsammans gör innebär skillnad i smittspridningen.

Jag önskar er alla, trots min något gnälliga uppdatering, en trevlig kväll. Jag vill också understryka att jag egentligen inte vill gnälla men jag är väldigt frustrerad över senfärdigheten som den nationella nivån trots allt uppvisar.