Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsen ordförande

Saxat från inlägg på FB

Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordförande

Fredag den 11 september klockan 18:45. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 3.

Vad som skett sedan förra veckan är att R-talet i Skåne rört sig uppåt. Från cirka 0,7 till nu strax över 1.0. Det är inte bra. Det är förvisso från en låg nivå men det är inte bra. Hittills syns det hela dock inte på antalet inneliggande på sjukhus eller antalet avlidna, vilket är bra. Det är fortfarande endast drygt 10 personer i hela Skåne som ligger på sjukhus för covid-19 och endast tre personer är så pass illa däran att de kräver intensivvård. ”Endast” ett nytt dödsfall är inrapporterat sedan förra fredagen. Att R-talet ökar är förhoppningsvis endast en temporär händelse, än så länge har det inte lett till fler svårt sjuka. Vad som är glädjande nu är att vi testar enormt många personer varje vecka. Senaste veckan hela 14 000 skåningar. Ett tiotal drive-in teststationer är på plats, det testas på vårdcentraler och det genomförs många självtester via 1177. Jag skulle vilja påstå att Skåne är väl riggat för att möta hösten och vintern fram till att ett vaccin är framme. Skåne är redo att angripa och slå ner ett eventuellt större utbrott.

På några av mina bilagda diagram så kan ni tydligt se att trycket var ökande fram till mitten av juni och sen försvann smittan i princip under juli för att sen i augusti ta fart igen men precis som i våras så stoppade vi skåningar det hela mycket effektivt. Tidigare i veckan har jag haft möte med Malmö FF och en del andra klubbar inom fotboll, hockey och handboll. Jag har velat uppdatera mig kring deras tankegångar och metoder för att kunna ta in viss publik på sina arenor på ett säkert sätt och i enlighet med folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd. Jag ska nästa vecka fortsätta träffa idrottsklubbar och sen också olika kulturaktörer i Skåne. För lika mycket som jag har arbetat för att snabbt stänga ner Skåne i våras för att hindra större utbrott, lika intresserad är jag av att hitta ett sätt att öppna upp samhället på ett säkert sätt . Det måste finnas en ”av- och påknapp” som kan användas om smittan är hög respektive låg. Hög smitta ingen publik, låg smitta viss procent publik av arenans kapacitet. Detta tankesätt måste regeringen försöka anamma. I annat fall slår vi undan benen fullständigt för stora delar av idrott-och kulturrörelsen. I nästa vecka kommer jag och ett antal idrottsklubbar att återkomma i frågan. Vi ger oss inte så lätt. Sverige är ett avlångt land och det måste regeringen förstå. Till matcherna i Stockholm kanske publiken tar tunnelbanan och då blir det lätt mycket folk där, men i Skåne tar många bil, cyklar eller går till matchen. Skåne ser annorlunda ut än Stockholm även om båda sakerna börjar på bokstaven ”S”.

Jag har också bilagt ett diagram där ni tydligt kan se vilka åldersgrupper som tyvärr drabbats värst i antalet avlidna. Som ni ser är cirka 85 procent av de avlidna i Skåne över 70 år, men många andra regioner har 4-5 gånger fler avlidna per capita än Skåne så även om det är för förfärligt att ca 270 skåningar avlidit under pandemin så har vårt gemensamma arbete med kommunernas äldreomsorg och länstyrelsen ändå inneburit att Skåne lyckats undvika ytterligare drygt 1000 fler avlidna, för det hade varit fallet om vi hade haft lika många avlidna per 100 000 invånare som Stockholm. I Stockholm har 5 gånger fler personer dött än i Skåne om man räknar per 100 000 invånare. Det är en väldigt stor skillnad. Samarbetet mellan Region Skåne och Skånes 33 olika kommuner har varit väldigt avgörande. Men det mest avgörande är att så många äldre skåningar har skött sig exemplariskt sedan mars månad. Ni är så många som kämpat med avstånd hela tiden. Helt fantastiska är ni. Fortsätt nu även under hösten så är jag helt övertygad om att vi kommer att fixa hösten minst lika bra som våren. Ibland har jag nämnt det, men det är dags igen, Region Skånes personal och tjänstemän gör också en jätteinsats varje dag. Att vara regionstyrelsens ordförande är ingen svår uppgift när det finns så många duktiga människor omkring mig!

Summa summarum så är situationen för vården under kontroll men R-värdet ökar vilket är oroande men detta är från en mycket låg nivå. Hittills har R-talets ökningstakt inte någon märkbar effekt på varken inlagda eller fler avlidna.

Nu är det dags att ta lite fredagskväll! Imorgon får jag lite gäster (vi kommer att hålla avstånd) och jag tänkte att det kunde vara lite fint med blommor. Tänk att valet föll på en kombination av röd-gula blommor. Skånes färger är alltid ett säkert kort för en skåning.Ta hand om er så hörs vi om en vecka igen! ❤️

Aktuella siffror
Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 5114 (+217 på en vecka)Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne idag: Totalt 12 (+2 jämfört med en vecka sedan)varav 3 i intensivvård (samma jämfört med för en vecka sedan)�Antal covid-positiva som avlidit: 276 (+1)