Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordf.

Saxat från Facebook 2021-09-17

Fredag 17 september klockan 18.00. Skånes kamp mot Coronan. (Min allra sista Coronauppdatering av det här slaget).

Siffrorna pekar på färre antal konstaterade fall idag jämfört med för en vecka sedan. Antalet inlagda på Iva är fortfarande sju personer och antalet på vårdavdelning utan Iva är fortfarande runt 30 personer. Det är fortfarande så att det är främst ovaccinerade som blir svårt sjuka. Situationen är med andra ord stabil med ett något sjunkande tal av nya konstaterade sjuka.

Kampen är naturligtvis inte helt över, men Sverige öppnar upp mer och mer och i slutet av september släpper nästan alla restriktioner. Vaccinationerna fortsätter vara det viktigaste verktyget för att vi ska undvika förra vinterns situation. Nu ska även åldersgrupperna 12-15 år få möjligheten att vaccinera sig, vilket är något som jag och många med mig har efterfrågat en längre tid. Ju fler som vaccinerar sig desto färre kommer att bli svårt sjuka och avlida, men det finns fortfarande ett stort arbete kvar att göra – inte minst i vissa områden och i vissa åldrar där det är betydligt lägre vaccinationsvilja. Av den anledningen har Region Skåne satt in extra insatser för att nå ännu högre resultat.

Här följer några exempel:
– För att göra det ännu lättare för Skånes invånare att vaccinera sig arbetar Region Skåne och de skolor som undervisar svenska för invandrare, SFI, med så kallad matchmaking. Region Skåne kopplar samman olika verksamheter med en vaccinatör.
– I nästa vecka börjar det att vaccineras på Malmös gymnasieskolor. På många orter i andra delar av Skåne har det redan påbörjats.
– Härom veckan samlade södra skånska regementet, P7, alla sina värnpliktiga för erbjudande om vaccination.
– Efter förra veckans lyckade vaccinationsinsats i samband med MFF-matchen där ett 40-tal, framförallt yngre män, blev vaccinerade fortsätter Region Skåne vaccination på olika event. Till helgen kan man vaccinera sig i samband med Vallåkraträffen. MACC People är på plats med sitt vaccinationstält vid entrén till evenemanget på lördag mellan 10 och 18 och på söndag mellan 9 och 17.
– Idag har ett mobilt team varit på plats i en moskén (Skandinaviska WAKF). De hade sällskap av Länsstyrelsens hälsoinformatörer som svarade på frågor om vaccination och hjälpte till att boka tid till den som inte har möjlighet att vaccinera sig på plats.
– MACC People kommer att vara på plats i Malmö universitets lokal Niagara, Nordenskiöldsgatan 1, måndag till onsdag mellan 10 och 14. Det är drop-in som gäller och alla är välkomna, även de som inte studerar eller jobbar vid universitetet, utan har vägarna förbi av annan anledning.

När nu samhället åter öppnar upp om 12 dagar så innebär det också att jag sätter punkt för mina återkommande uppdateringar ”Skånes kamp mot Coronan” I nästan 20 månader har jag återkommande skrivit rapporter. Först varje dag de första 120 dagarna för att sedan skriva i genomsnitt varannan dag, därefter en gång i veckan och nu den sista tiden minst en gång varannan fredag.

Om man jämför nu och med hur det såg ut för nästan 20 månader sedan så är situationen helt olik varandra. Då stod vi inför något fullständigt okänt, världen skulle snart stänga ner i princip över en natt. Nationsgränser stängdes mot varandra, sjukhusen blev överfulla och människor blev ensamma. Det rådde, minst sagt, kaos i världen. Hopplöshet och minskad framtidstro. Elever som mådde dåligt av distansundervisning, den äldre generationen som inte längre kunde träffa sina barn och barnbarn och medelålders par som inte var vana att gå hemma hela dagarna och därmed träffas dygnet runt fick inget ”syre” och många förhållanden sprack. Ingen visste var det skulle sluta. Framtiden var oviss.

Nu 19-20 månader senare är det en helt annan situation. Världen har mer och mer återgått till den värld vi kände till innan pandemin. Den värld vi ändå älskar. Framtidshoppet har återkommit och vi kan återigen träffas, umgås och resa och våra älskade barn kan åter vara i skolan och utöva fritidsaktiviteter. Mina Coronarapporter tjänar därmed inte längre ett lika stort värde, vilket jag är så glad för. Det är dags för mig att sätta punkt för dessa återkommande rapporter. Det ör dags för oss alla att blicka framåt in i den ljusnande framtiden.

Jag har ju levt mitt i denna pandemi precis som alla andra, men med den skillnaden att jag tillsammans med mina kollegor också har haft ett stort ansvar för Region Skåne och hur vi har hanterat pandemin från början och fram tills nu. I princip så har all min vakna tid de senaste 19-20 månaderna ägnats åt tankar och beslut kopplat till pandemin.
Gör vi rätt?
Kan vi göra mer?
Varför kan vi inte införa munskydd och snabbtester fortare?
Varför kan inte vårdpersonal som arbetar inom ambulans, akut och iva vaccineras samtidigt som riskgrupper?
Varför stänger vi inte skolor när smittan är extremt hög?
Varför kan inte regioner med låg smitta öppna upp lite mer än regioner med hög smitta när vårt land är 160 mil från söder till norr?
Detta är exempel på frågor som jag varit aktiv i. Jag har, som ni vet, haft starka åsikter under hela pandemin, en del har applåderat det och andra har varit kritiska. Oavsett vilket har jag tagit plats och haft många tankar. Själv har jag tänkt, men också några vänner till mig har sagt av och till: ”Du borde sammanställa dina rapporter till en bok”.
Jag har tänkt att det borde jag göra men min tid räcker inte till för det. Men nu kan jag avslöja för er alla (bara cirka 10-15 personer har vetat fram tills nu) att jag under min sommarsemester faktiskt samlade ihop alla dessa tankar och skrev samman detta till en bok.
Jag har aldrig skrivit en bok förut så bara det var en utmaning och kvaliteten är säkert inte den bästa. Men nu är den skriven.

Jag skulle vilja kalla min skrift för ett tidsdokument som är en personlig berättelse baserad helt och hållet på mina egna tankar och reflektioner. Boken spänner inte över allt som skett utan den gör nedslag i olika händelser. Den innehåller också en del tankar och slutsatser som jag hoppas kan ligga till grund för framtida samtal om hur Sverige kan dra lärdom av vad vi gjorde och inte gjorde.

Boken ligger nu hos bokförlaget, Samizdat, där den genomgår viss redigering och korrektur. Därefter går den till tryck och ska finnas i färdigt skick i början av december.

För den som är intresserad av att förbeställa boken redan nu så går det utmärkt.
Då går ni in på följande länk:www.skaneskampmotcoronan.se

Här kommer också en kort resumé om bokens innehåll:
”Om boken
I boken Skånes kamp mot coronan: En personlig berättelse får vi följa med bakom kulisserna i Region Skåne, skildrat genom Carl Johan Sonessons ögon. Hans personligt hållna berättelse ger en unik inblick i en värld som är stängd för de flesta, politikens, och skildrar en lika dramatiskt som avgörande tid i svensk samtidshistoria. Aldrig har den regionala politiken varit så avgörande som under den pandemi som härjat inte bara Sverige, utan hela världen sedan tidig vinter 2020. Covidtest, intensivvårdsplatser, postcovid-vård, vaccination – dessa helt avgörande faktorer i bekämpandet, begränsandet och behandlingen av en tidigare okänd farsot låg i regionpolitikernas händer. Under denna tid var Carl Johan Sonesson som Regionstyrelsens ordförande ytterst ansvarig för hanteringen av coronan i Skåne. Här är hans berättelse.

”Med mina avslutande rader vill jag tacka alla som följt mina rapporter och kommit med goda idéer och konkreta förslag. Ni gjorde skillnad. Jag kan inte nog betona hur tacksam jag är till alla er som skickat uppmuntrande och stöttande ord. Ni gav mig nödvändig energi när jag ibland kände mig helt slutkörd. Jag vill också tacka alla som skrivit och inte alltid hållit med mig. Det är ingen som har hela sanningen om vad som är rätt eller fel men beslut tenderar att bli bättre om beslutsprocessen föregås av en öppen diskussion där det finns olika perspektiv som bryts mot varandra. Det kan låta krystat men det är verkligen så! Stort tack också till min närmaste familj och vänner för stort stöd under hela denna tiden.

Nu önskar jag er alla, från ett regnigt Österlen, en fridfull helg. Ta hand om er själva och varandra!

Aktuella siffror (16 sept jämförs med 9 sept)
Totalt antal vaccinerade med en första dos: 897351
Totalt antal färdigvaccinerade: 823328
Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 124 (-32)
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 163240
Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 33 (+3)
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 7 (+-0)