Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordf

Saxat från Facebook

Fredag 9 april klockan 19:30. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 4.

Så var det åter fredag och vi har kommit en bit in i april och fortfarande pågår vår gemensamma kamp mot Coronan. Min uppdatering idag blev lite sen på grund av en rad arbetsrelaterade omständigheter. Jag beklagar det.

I Skåne ser situationen klart bättre ut än i en del regioner i Mellansverige där tyvärr intensivvården är under mycket stor press. Dagens siffror jämförs med torsdagen den 1 april då förra fredagen var långfredag. Därför är jämförelseperioden åtta dagar istället för sju dagar vilket ju ger ett antal fler fall i redovisningen än om tidsserien hade varit sju dagar. Men man kan jämföra det rullande 7-dagarssnittet och då ser man att det endast är 15 fler fall per dag i snitt per 9 april jämfört med den 1 april.
Med andra ord nästan ingen förändring. Antalet som ligger på intensivvård är idag 18 patienter och torsdagen den 1 april var det 17 patienter, igår var det 20 patienter. Med andra ord ingen tydlig förändring.
R-talet den 1 april var 1,07 och idag är det 1,06. Däremot är det totalt 35 fler inlagda på sjukhus jämfört med torsdagen den 1 april men då alltså ”bara” en patient mer på intensivvård. Vi får se om detta bara är en tillfällighet eller vad det står för.
Totalt sett kan man nog med fog ändå påstå att vi ligger på en platå just nu.

Antalet vaccinerade fortsätter öka. En bit över 30 000 fler vaccinstick har avgivits sedan den 1 april. Nu är fler än hälften av alla som är 70 år och äldre vaccinerade med dos 1. Inom några veckor kommer alla 70+ som vill ha fått sin första spruta. Att ändå så många nu har fått sin första dos ger tydligt avtryck på färre antal avlinda.
När fas 2 och fas 3 är färdigvaccinerade så kommer fas 4 som också är den sista. Då ska allmänheten mellan 18 och 59 år vaccineras. Varje region får själva välja om alla i denna grupp ska vaccineras samtidigt eller om man ska dela in den på något sätt. Med tanke på att vi inte längre får lika stora volymer vaccin lika fort som vi tidigare utlovades så blir det knepigt att öppna upp för samtliga i fas 4 vid samma tidpunkt. Jag tror man måste göra en prioriteringsordning som på något sätt följer ålder. Äldsta personerna före de yngre i gruppen 18-59. Detta givet de volymer vaccinleveranser som vi nu känner till.

För övrigt saknar jag fortfarande en tydlig nationell diskussion kring hur Sverige, efterhand som fler är vaccinerade, kan börja öppna upp samhället på ett säkert sätt. I mitten av maj månad ska alla svenskar som är äldre än 65 år vara vaccinerade med första dosen. Är det då inte också rimligt att en del restriktoner kan lättas upp? Denna diskussion måste den nationella nivån på allvar föra. Några få riksdagsledamöter gör det – och det är bra – men diskussionen borde också vara föremål för särskilda partiledarsamtal.
Sommaren står inför dörren och en mängd arrangörer till olika sommarevent, turistnäringen, kultur, idrott måste ju få någon form av besked vad som är möjligt och inte möjligt. Företagen måste få en viss planeringshorisont.

Myntet har alltid två sidor. Det är politikens uppgift att fundera, prioritera och fatta beslut utifrån olika parametrar. Beslut kan vara svåra att fatta men det är faktiskt det som jag och mina politiska kollegor på olika nivåer är valda för att göra.

Med dessa ord önskar jag er en fin fredag och helg. För egen del blir det nog lite slappt tv-tittande; Masked Singer och tredje avsnittet av Jägarana kanske. Ta hand om er!

Aktuella siffror (jämförs med torsdagen 1 april)
Antal vaccinationsstick: 242 475 (+33 094)Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 524 (+15)
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 128 826 (+4275 jämfört med förra fredagen)
Totalt inlagda på sjukhus 158 (+35)varav påpå IVA med konstaterad covid-19: 18(+1)R-tal 1,06 (1,07 1 april)