Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordf.

Saxat från Facebook

Fredag 30 april klockan 16:00. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 4.

Ungefär samma platåläge som förra fredagen. En lite uppgång i antalet smittade men färre på sjukhus totalt sett, dock fler av de som ligger inne på sjukhus som har behov av iva-vård. Samma R-tal som förra fredagen, nämligen 0,97 och nu har R-talet varit under 1,0 i två veckor i rad.

Det är möjligt att smittotalen kan fortsätta uppåt något lite till i någon vecka. Därför är det extremt viktigt att vi alla håller avstånd och begränsar kontakter. Det är t ex bra att skolor som lokalt har stor smitta går över en tid i fjärrundervisning, något som jag vet en del skolor har gjort idag.
Men, ur ett vårdperspektiv, så är situationen just under kontroll i Skåne. Jag är fortfarande rätt övertygad om att om vi fortsätter att hålla avstånden och vaccinationerna fortsätter flyta på med 60 000 nya stick per vecka, eller fler, så kommer snart alla kurvor att vända neråt. Jag tror inte Skåne får en särskilt markerad topp i den tredje vågen utan jag tror vi kommer att kunna summera det till att Skåne fick en stort topp under våg 2 men en mycket låg topp i våg 1 och en relativt låg topp i våg 3 om det ens är en topp (?). Snarare är vi ju just nu i ett platåläge – sedan månader – i efterdyningarna av våg 2.
Detta resonemang förutsätter alltså att det inte kommer en okänd faktor ”X” som t ex en muterad virusvariant som inte vaccinet biter på. Då är det ju en sådan omständighet som kräver snabba resoluta åtgärder för att snabbt piska ner smittspridningen.

Över 400 000 stick är avgivna i Skåne och 320 000 skåningar har fått minst en dos. Över 83 procent av alla över 65 har fått sin första dos. Region Skåne har också startat vaccinationer av de som är 60-64 år och så smått kommit igång med medicinska riskgrupper i åldern 18-59 år. Eftersom ålder är en riskfaktor för allvarlig covid-19 och tillgången på vaccin kommer att vara fortsatt osäker i sommar, kommer Region Skåne även fortsättningsvis att tillämpa en åldersprioritering när allmänheten ska vaccineras. Det innebär att gruppen 50 till 59 år får möjlighet att boka tid för vaccinering först, när det blir dags för allmänheten i fas 4. Därmed kommer inte en 18-åring i fas 4 och en 59-åring i fas 4 att kunna vaccineras ungefär samtidigt.

Jag har själv under en rätt lång tid, som ni som följer mig också vet, efterlyst en plan och en diskussion som innebär att en region med viss nivå av smitta och antal vaccinerade ska kunna börja öppna upp med utomhusaktiviteter med reglerad utomhuspublik.
Man måste nämligen börja någonstans när man så smått ska öppna upp ett samhälle med långvariga restriktioner – såvida man inte vill vara i ”limbo-läge” för evigt. Då är utomhusaktiviteter det naturligaste att börja med. Sommaren kommer om ett par månader och nu krävs en första viktig signal till alla de arrangörer som har verksamhet under sommarmånaderna och som lever i ovisshet om de ska ställa in all verksamhet eller om de kan planera för någonting. Man borde nationellt fastställa några kriterier som utgår från smittans utbredning och antalet vaccinerade i befolkningen. Det handlar om sommarteatrar, marknader, uteserveringar öppna längre än 20:30, sportarrangemang utomhus med publik eller liknande arrangemang som skulle kunna utgöra första steget i ett säkert öppnande.
Nu ser jag glädjande nog att regeringen just idag signalerar att man vill gå i samma riktning:

”Från 17 maj ska exempelvis stora sport- och kulturevenemang med anvisade platser utomhus kunna ha publik på upp till 500 personer, om smittoutvecklingen tillåter det.– Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisande sittplatser, säger kulturminister Amanda Lind till Ekot.Hon säger att det kan handla om allt från fotbollsmatcher till utomhusteatrar och konserter. Det viktiga är möjligheten att hålla avståndet, samt anvisade sittplatser.– Det förutsätter att vi har en betydligt lägre smittspridning än vi har i dag, säger socialminister Lena Hallengren.”

Nu önskar jag er alla en fin siste april och bilägger en bild från när jag sommaren 2019 invigde Vendeltidsdagarna i Uppåkra och då med stor utomhuspublik. Vi längtar alla tillbaka till dessa arrangemang och genom att fortsätta hålla avstånd och fortsätta vaccinera oss kommer vi närmare detta! Sköt om er! ❤️

Aktuella siffror
Antal vaccinationsstick: 417253 (+57192)
Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 577 (+29 jämfört med förra fredagen)
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 140 782 (+4041 jämfört med förra fredagen)
Totalt inlagda på sjukhus 155 (-5) varav påpå IVA med konstaterad covid-19: 25 (+7)
R-tal: 0,97 ( fredagen 23 april 0,97, fredagen 16 april 1,02, fredagen 9 april var det 1,06 och 1 april var det 1,07)