Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordf.

Saxar från Facebook.se

Fredag 21 maj klockan 17:10. Skånes kamp mot Coronan. Slutstriden.

Alla pilar pekar denna fredag på rätt håll. Väldigt många färre på sjukhus jämfört med förra fredagen, 39 färre för att vara precis. Dessutom smittas klart färre nu denna fredag än förra fredagen om vi tittar på det rullande 7-dagarsnittet; 162 färre fall per dag denna fredag jämfört med förra fredagen. Antalet som behöver intensivvård är 11 färre nu än förra fredagen.
Man får gå hela vägen tillbaka till november månad för att hitta samma antal inlagda på sjukhus.
R-talet är dessutom bara 0,85.

Med andra ord ser det mycket bra ut. Jag är helt övertygad om att vi nu kommer att successivt se färre och färre smittade och att vårt samhälle åter kan öppna upp mer och mer. Äntligen!

Ovanpå detta är det fler och fler som vaccineras. Snart har 600 000 vaccinstick utdelats i Skåne. 90 procent av alla som är 65 år och äldre har fått dos 1. Nästan 40 procent av alla över 18 år har fått dos 1. Det rullar på – som man säger.

Ett orosmoln ser jag dock. Det är att vaccinleveranserna kunde ha varit större och i juli verkar det bli ont om vaccin för de yngre åldersgrupperna. I augusti kommer det dock mer leveranser igen. Därför blir man ju mycket intresserad av att få bättre kunskap kring varför folkhälosmyndigheten och dess generaldirektör, Johan Carlson, sagt nej till användandet av Jansens vaccin som är ett vaccin som bara kräver ett stick och sen är vederbörande fullvaccinerad. I och med att Sverige nu på grund av detta beslut inte använder detta vaccin, trots att väldigt många andra länder i vårt närområde gör det, så tappar vi fler miljoner doser. Vi tappar fart och det innebär en stor risk. Janssens doser hade skyndat på processen att få alla svenskar över 18 år vaccinerade redan under sommaren. Nu är jag rädd för att det kan dra ut på tiden till september eller oktober. Det är möjligt att Sverige ska säga nej till Janssens vaccin men jag tycker inte det tydligt har redovisats och kommunicerats grunderna för detta beslut som verkar vara ett generaldirektörsbeslut. Varför gör Sverige en annan bedömning än så många andra länder i hanteringen av Janssens vaccin?
Om jag förstått det rätt (rätta mig gärna om jag har fel) så har bland annat USA, Kanada, Tyskland, Irland, Frankrike beslutat sig för att använda Janssens för yngre än 65 år.
Enligt en sammanställning som AFP gjorde för någon vecka sedan används det i 17 utvecklade länder.

En hel del länder har ju nu också beslutat att ge vaccin till de övre åldersgrupperna under 18 år. Detta tycker jag Sverige också borde fundera på. Vi måste göra allt vi kan så vi inte får en fjärde våg i höst. Därför är vaccintillgången en avgörande fråga och också frågan om att vaccinera barn under 18 år är en väsentlig fråga att vända och vrida på.

Men nu ska vi glädjas åt att det är vår, fredag och att smittan går ner så tydligt.

Önskar er alla en fin helg!

Aktuella siffror
Antal vaccinationsstick: 566 661 (+ 51 429)
Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 419 (-162)
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 152 056 (+2931)
Totalt Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 120 (-39)varav på IVA med konstaterad covid-19: 22 (-11)
R-tal: 0,85 (förra fredagen 0,96 och fredagen 7/5 1,02)