Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordf.

Saxat från Facebook 2021-07-22

Torsdag 22 juli klockan 19:15. Skånes kamp mot Coronan. Slutstriden.

Här kommer lite information kring vad som gäller med vaccineringen för alla ungdomar som är födda 2004 och 2005. Själv har jag lite ledigt nu några veckor vilket är behövligt och det blir mest bad, gym och mycket tid med mina barn varvat med en hel del skrivande. Inom kort kommer jag att avslöja detaljerna kring detta ”skrivprojekt”. Ha en fin torsdagkväll!

Här kommer informationen:
Nästa vecka, onsdagen den 28 juli, öppnar vaccinbokningen i Skåne även för ungdomar födda 2005 och 2004. Själva vaccineringen startar den 4 augusti på samma mottagningar som redan vaccinerar på uppdrag av Region Skåne.

Det betyder att även 15-åringar som fyller 16 år i år kan vaccinera sig.

Både tidsbokning och vaccinering ska göras hos någon av de mottagningar som på Region Skånes uppdrag redan vaccinerar i fas 4. Hos de flesta mottagningar behövs en e-legitimation, till exempel BankId, för att kunna boka tid. De som inte har möjlighet att skaffa en e-legitimation kan boka tid hos en vårdcentral.
Eftersom de olika vaccinmottagningarna har olika system och möjlighet att hantera olika typer av e-legitimation är det viktigt att man kontrollerar vad som gäller på just den mottagning man tänkt boka tid hos. Flera av vaccinationsmottagningarna har till exempel inte möjlighet att hantera e-legitimationen FrejaID plus, en e-legitimation som många ungdomar använder.

Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin, som är godkänt ned till 12 år. Något särskilt samtycke från vårdnadshavaren behövs inte, vare sig vid boknings- eller vaccineringstillfället. I stället görs en bedömning på plats, att den som ska vaccineras förstår vad det innebär och är mogen att fatta beslut. Det är bara undantagsvis som vårdshavare kommer tillfrågas. Beslutet om vaccinering av yngre i Sverige är fattat av Folkhälsomyndigheten.
Aktuella siffror
Totalt antal vaccinerade med en första dos: 786 022
Totalt antal färdigvaccinerade: 507 924
Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 26
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 156 921
Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 6
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 2