Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordf.

Saxat från Facebook 2021-07-31

Fredag 30 juli klockan 17:10. Skånes kamp mot Coronan.

Hittills har 47 procent av alla 18–29 åringar i Skåne fått en första dos vaccin. Detta är viktigt eftersom ökningen som just nu är relativt hög med r-tal över 1.0 i merparten av Sverige sker främst bland unga människor. Därför är det viktigt att så många unga som möjligt vaccinera sig nu innan skolstart så att vi kan undvika en alltför svår fjärde våg – för den lär komma efter sommaren.

Tittar man på antalet inlagda på sjukhus i Skåne så är situationen under stor kontroll då det handlar om en handfull inlagda men vi har ett R-tal som är en bit över 1.0 och där har värdet legat en längre period nu. Det finns alltså all anledning att hålla avstånd och tvätta händerna ofta även om det känns som om läget är under kontroll. Vi vill ju hålla viruset nere på en låg nivå nu när vi äntligen har kunnat göra mer saker igen.

Om vi tycker Skåne ligger lite högt nu med ett R-värde på 1.16 så finns det regioner som just nu måste iakttaga ännu mer varsamhet. Gotland är ett exempel, där R-talet är skyhögt, runt 2,6. Blekinge är den region i Sverige som det just nu finns minst risk att smittas i.

På Gotland smittades 16 nya personer per 100 000 invånare de senaste 7 dagarna. I Skåne är motsvarande siffra 4,6 nya fall de senaste 7 dagarna per 100 000 invånare. På Gotland ör det till exempel 56 gånger högre risk att smittas nu än i Blekinge. Ta en titt på min bilagda Sverigekarta och dess färger så får ni en bra bild över hur det ser ut i Sverige nu. Bara en region är grön och det är Blekinge. (Tack Henrik Pålsson för de illustrativa kartorna.)

Även bland utlandsfödda ökar nu vaccinationstäckningen. Detta är också mycket bra. Enligt färsk statistik från Folkhälsomyndigheten har vaccinationstäckningen ökat bland utlandsfödda i Skåne sedan början av juni. Statistiken som är uppdelad på födelseregion visar att för en majoritet av födelseregionerna har fler än 70 procent av personer över 60 år fått minst en första dos.

Sedan en tid tillbaka arbetar Region Skåne med att nå fler med information om covid-19, exempelvis personer som inte använder 1177.se, socialt utsatta och personer som talar andra språk. För att nå ut brett samarbetar Region Skåne bland annat med Länsstyrelsen som under sommaren besöker ett flertal skånska städer för att hjälpa till med bokning av vaccination.

För att inte smittspridningen ska öka är det också fortsatt viktigt att följa råden om att hålla avstånd, ha god handhygien och stanna hemma om man är sjuk, även som vaccinerad. Har man ännu inte bokat tid så finns det nu många lediga tider hos flertalet av vaccinationsmottagningarna.Informationsmaterial gällande vaccination mot covid-19

Det uppstod vissa tekniska problem med bokningen för ungdomar födda 2005 eller tidigare som öppnade under onsdagen när vaccinationstider från och med den 4 augusti släpptes. Det var några av leverantörerna som hade problem att ställa om sina it-system för att ta emot bokningar för personer under 18 år. Det betyder att det kan finnas problem med att boka vaccintid för den här gruppen hos ett fåtal vaccinationsställen. På samlingssidan på skane.se går det att se vad som gäller på de olika vaccinationsställena. Lediga tider för vaccination mot covid-19

Passa på att vara ute mycket när nu vädret tillåter. Gör gärna saker men tänk på avstånd och handhygien så kan vi kombinera nytta och nöje på ett klokt sätt. Själv klättrade jag lite i träd och körde mountainbike med mina två barn. Vi var i Småland och firade att min dotter fyllde 10 år. Fortsätt njut av den svenska sommaren så hörs vi snart igen.

Aktuella siffror (29/7)
Totalt antal vaccinerade med en första dos: 808 489
Totalt antal färdigvaccinerade: 541 060
Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 66
Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 5
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 1
(Det genomsnittliga antalet fall de senaste sju dagarna ger en bättre bild över hur många sjukdomsfall som inträffar per dag under en vecka än vad en enskild dagssiffra gör.
Inlagda patienter med covid-19 på vårdavdelning respektive intensivvårdsavdelning (IVA) är en ögonblicksbild från klockan 8 samma dag.)