Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordf.

Saxar från Facebook 2021-03-12

Fredag 12 mars klockan 17:30. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 4.

Situationen i skånsk vård fortsätter vara under stor kontroll. Smittspridningen är fortfarande märkbart lägre nu än toppen för cirka 2 månader sedan och den blir lite lägre för varje vecka. Istället för cirka 1500 nya smittade per dag som var fallet då, i början av januari, så handlar det nu om knappt 400 nya smittade per dag.
Istället för 630 på sjukhus är det nu drygt 150 patienter som vårdas på något skånskt sjukhus för covid-19. Fortfarande alltså väldigt många men trenden är svagt nedåtgående över tid. I förhållande till många andra regioner i Sverige ligger nu Skåne mycket bra till både avseende R-talet som ligger på 0,94, antal nya smittade per 100 000 invånare och trenden för minskat tryck på vårdplatsinläggningar. Även antalet människor som avlider är påtagligt mycket lägre nu än för en tid sedan. Totalt för hela pandemin är det också betydligt färre som fått sätta livet till i Skåne jämfört med andra storstadsregioner. Det ska vi vara tacksamma för.

Att det varje vecka kommer nya besked om lägre vaccinleveranser till Sverige är ett stort problem. Regionerna planerar efter att en viss volym ska komma och sen blir det nya besked stup i kvarten. Jag förstår den djupa frustration som finns hos alla som väntar på vaccin när det ständigt kommer nya besked. Jag förstår också den djupa frustration som finns hos alla de personer i regionen som arbetar med planeringen och hela tiden får revidera planerna. Lyssna gärna på detta radioinslag där Region Skånes chef för läkemedelsenheten, Maria Landgren, uttrycker sin frustration:
https://sverigesradio.se/…/skanska-vaccinsamordnaren-om…

De 27 EU-ländernas regeringar och EU-kommissionen har det yttersta ansvaret för vaccinleveranserna till EU. Jag tycker att man måste konstatera att EUs inköp av vaccin – som Sverige är en del av – har misslyckats i förhållande till många andra länder utanför EU som lyckats betydligt mycket bättre. Det finns anledning för Sverige att vara självkritiskt såhär i efterhand. Sverige skulle inte ha lagt alla ägg i samma korg. Sverige borde även försökt göra egna upphandlingar utanför
EU-samarbetet.
Det är lätt att vara efterklok – naturligtvis – men också bra att kunna erkänna misstag för att inte upprepa samma misstag om det blir en ”nästa gång”.

Väl är, i alla fall, att i princip alla som bor på särskilda boende och många inom gruppen äldre-äldre nu fått vaccin, antingen en dos eller två doser, och många i gruppen äldre är man nu igång att vaccinera. Trots allt är det så att risken för allvarlig sjukdom i covid-19 ökar med stigande ålder och i och med att många av de äldsta nu fått och får vaccin så går också dödstalen tydligt ner.
Det är mycket glädjande.

Vi måste fortsätta hålla avstånd men nu måste också samhället så sakta öppnas upp igen. Syftet med att skydda de i riskgrupperna och de äldre var att skydda de från allvarlig sjukdom och att avlida. När nu allt fler i dessa grupper får och fått sitt vaccin och smittspridningen inte alls är lika stor längre pga att många har utvecklat antikroppar genom sjukdom och vaccin, så måste samhället så sakteliga öppna upp mer och mer. En plan för detta måste skrivas fram. Det är stora ekonomiska värden som förloras för varje månad, vecka och dag som samhället är stängt onödigt mycketoch länge. Att i det här läget prata om ”lock downs” känns för mig ”otaktat” bara för att en pandemilag äntligen medger det. Nedstängningar var mer relevant att tala om vid denna tid för ett år sen när vi överhuvudtaget inte kände till virusets konsekvenser och ännu mindre var i närheten av ett vaccin. Även i november-december 2020 samt januari och kanske februari 2021 var det relevant att förorda stora nedstängningar, men inte nu. Sanningen är den att en lockdown nu är flera månader för sent. Den skulle gjorts innan för då hade den räddat många liv nu skulle den inte ha så stor effekt.

Nu tycker jag att vi fortsätter att möta våren med framtidstro och optimism och härmed vill jag önskar er alla en trevlig fredag och god helg!

Aktuella siffror
•Totalt antal konstaterade fall: 115 531 (+2621)
•Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 372/dag
•R-tal: 0,92 (210311)•Antal Vaccinationer: 140 685 (+30768)
•Antal på vårdplats: 159 (+4)varav på IVA: 21 (-11)