Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordförande

Saxat från FB 2020-01-15

Fredagen 15 januari klockan 13:45. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 4.

Vi går mot ljusare tider avseende våren och dagen tilltager mer och mer. Låt oss hoppas att vi ser samma utvecklingen avseende covid-19 pandemins påverkan mot svensk och skånsk sjukvård. I det korta perspektivet kan jag meddela att det ser mycket ljusare ut idag än jämfört med förra fredagen och ännu bättre jämfört med för cirka 10 dagar sedan.

R-talet är mer ofta under 1,0 än över. Antalet konstaterade fall ligger fortfarande rätt konstant men växlar lite beroende på hur många som testas. Med tanke på att det varit många helgdagar så kan det se lite ”hoppigt” ut vad gäller det rullande 7-dagarssnittet och därmed blir också R-talet lite ”hoppigt”. Man kan dock med fog påstå att förra vecka såg betydligt sämre ut än denna veckan. Tittar man på antalet inlagda så är det cirka 120 färre inlagda nu än ”toppen” förra veckan. Jämför vi fredag mot fredag är det 97 färre inlagda nu. Antalet som kräver intensivvård ligger rätt stabilt runt 60-65.

Som ni förstår så är det, trots det ändå påtagliga minskade trycket på vårdplatser, ändå väsentligt ansträngt läge. Kom ihåg att det ligger över 500 patienter på sjukhus som vårdas för covid-19. Det är tufft för många som arbetar med denna vård och det är tufft för alla patienter och anställda som arbetar med annan typ av vård. Operationer som skjuts på framtiden och nya arbetsuppgifter för stor del av personalen. Det är därför precis lika viktigt nu, som innan, att följa alla allmänna råd och rekommendationer om avstånd och fysisk kontakt med andra. Men man ska också se det ljus som ändå finns. Denna fredag ser bättre ut än förra fredagen. Kanske har det haft stor betydelse att människor jobbar mer på distans, kanske har det haft betydelse att gymnasiet och nu även högstadiet varit på distans och kanske har gränsstängningen mot Storbritannien och Danmark haft betydelse. Ingen kan väl veta säkert men jag tror det är på det viset.

Avslutningsvis vill jag meddela alla arbetspendlare som bor i Sverige och arbetar i Danmark att Region Skånes tjänstemän nu är nära en lösning på problemet att kunna få tag i ett test för covid-19. Danmark kräver ju numera att alla svenska pendlare kan visa upp ett negativt test. Mer information kommer inom kort.

https://www.anpdm.com/…/434A5C41734944584B74474B5D4071

Med dessa ord önskar jag alla en fin fredag och trevlig helg.
Sköt om er!

•Totalt antal konstaterade fall: 87 524 (+ 8887 jämfört men förra fredagen)
•Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 1270/dag (ungefär samma nivå som förra fredagen)
•R-tal: 0,95 •Antal Covid-19 på vårdplats 507 (-90 jämfört med förra fredagen och -19 jämfört med igår)varav på IVA: 65 (+5 jämfört med förra fredagen)