Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordförande

Saxat från FB 2021-01-28


Fredag 29 januari klockan 18:00. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 3.

R-talet ligger fortfarande på en relativt sett låg nivå (0,67) och trycket på vårdplatser fortsätter att minska även denna vecka. Det är faktiskt så att det nästan är 300 färre patienter på skånska sjukhus nu än jämfört med för tre veckor sedan. Fortfarande är det väldigt många patienter som är inneliggandes för covid-19, inte minst på intensivvården. Men sjävklart är 346 patienter som ligger på sjukhus nu jämfört 630 patienter som fanns för en tid sedan en avsevärd skillnad. Rullande 7-dagarsmedel ligger nu på 551/dag och det kan jämföras med när vi låg som högst för ett antal veckor sedan. Då var det tre gånger så många, alltså över 1500 smittade per dag.

Vaccineringen rullar på bra och vi är väl förberedda i Skåne att vaccinera. Problemet just nu är att leveranserna inte är så stora som det tidigare förespeglats. Dock fick vi precis veta att Astra Zenecas vaccin fått godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Det var ett skönt besked. Tyvärr har det aviserats att Europa ska få betydligt färre doser än vad Astra från början hade utlovat men var det slutar exakt vet nog ingen just nu. Det är dock väldigt skönt att vaccinet är godkänt för användning i Europa och Sverige. Förhoppningsvis kommer vaccinet till Sverige i mitten av februari. Sen får vi också mer vaccin från Pfizer, förhoppningsvis i mars.
Så fort Skåne får doser används de och just nu har i princip alla som bor på särskilda boende i Skåne fått vaccin. Cirka 45 000 doser har använts i Skåne sedan första sticket för en månad sedan.

Nu står hundratals medarbetare på vårdcentraler och sjukhus redo att vaccinera ännu fler så fort leveranserna rullar på för fullt igen. Den absolut största utmaningen just nu är att vi har alldeles för lite vaccin i förhållande till vår kapacitet och till de förväntningar som finns. Det gör att vi inte kan vaccinera i den takt vi önskar. När de större leveranserna av vaccin väl kommer, är hela Region Skåne redo att utöka sin kapacitet att vaccinera nästa prioriteringsgrupp snabbt och säkert.
Vi använder vår befintliga vårdstruktur för att vaccinera. Vi har de 160 vårdcentralerna och 11 vaccinationsenheterna vid våra sjukhus. När vi väl har god tillgång till vaccin kan vi snabbt få upp en hög kapacitet.
Senare i vår då det blir dags för den breda allmänheten, det vill säga friska vuxna mellan 18 och 70, kommer Region Skåne att ha tecknat avtal med externa vaccinatörer.

Det blir nu ljusare och ljusare vecka för vecka. Dagen har nämligen ökat med en timme och två minuter på kvällen och 31 minuter på morgonen. Inget virus på jorden kan rubba denna naturlag. Allt färre smittas, allt fler vaccineras, många har redan haft det. Möjligheten för viruset minskar för varje dag. Detta är bra att ha i åtanke när det känns tungt. Det kan låta som en klyscha men faktum är att efter regn kommer alltid sol. Vi går mot bättre och ljusare tider.
Igår fick jag möjlighet att komma ut på en vacker promenad med mycket solsken och kallt klart väder utan blåst. De timmarna gav mig nödvändig ny energi. Jag kände att jag behövde några timmar då jag kunde koppla bort allt. Försök komma ut så ofta ni kan. Det ger ny fin energi.

Med önskan om en fin helg till er alla.

•Totalt antal konstaterade fall: 96591 (+ 3842 jämfört med förra fredagen)
•Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 551/dag (747/dag förra fredagen och 1270/dag för 14 dagar sedan)
•Antal Covid-19 på vårdplats 346 (-61 jmf med förra fredagen)varav på IVA: 55 (-1 jämfört med förra fredagen och -10 jämfört med två veckor sedan)