Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordförande

Saxat från Facebook 2021-02-12

Fredag 12 februari klockan 17:00. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 4.

Så var det åter fredag. Trycket mot sjukvården fortsätter sjunka undan för undan. Jämfört med den 7 januari när trycket på vårdplats var som högst (630 skåningar var inlagda då med covid-19) så är det nu färre än 1/3 del som har detta behov. Faktiskt är vi nu under 200 inlagda på sjukhus. Det är naturligtvis fortfarande väldigt många men ändå avsevärt färre. R-talet fortsätter ligga stabilt under 1.0 (0,83) men i andra delar av landet ser jag att det är lite över 1.0 just nu. Därför extra viktigt att fortsätta hålla avstånd så att vi inte ökar på det. I veckan blev det också klart att Region Skåne har en kapacitet att vaccinera 140 000 skåningar per vecka. Men problemet är att vi inte får vaccin i någon särskilt stor utsträckning. Sedan vaccin började anlända Sverige har Skåne fått cirka 60 000 doser. Jag kommer nu varje fredag att uppdatera siffrorna längst ner med hur många skåningar som fått sitt vaccin. Just nu har cirka 10 000 skåningar fått båda sina doser och nästan 50 000 har fått sin första dos. Men vi har kapacitet att kunna vaccinera 140 000 i veckan men då måste vi alltså få vaccinleveranser.

I Sverige har cirka 4 procent av befolkningen fått vaccin. Mer än 50 procent av Sveriges särskilda boende har fått båda doserna. Så även om det går sakta med leveranserna så har många i riskgrupp 1 blivit vaccinerade. Sverige ska enligt den plan jag fått ta del av idag få cirka 1,3 miljoner doser under mars, 3,6 miljoner doser under april och 3,7 miljoner doser under maj. Sen fortsätter det med fler doser i juni, juli, augusti osv. Problemet är bara om man kan lita på denna plan. Hittills har vi ju sett att Sverige hela tiden fått mindre volymer än vi utlovats under januari och februari. Jag är skeptisk till om volymenplanen håller men hoppas jag har fel. Oavsett vilket är Region Skåne redo och riggat för att kunna massvaccinera – bara vi får vaccin.

Oavsett vilket får vi glädjas över att färre just nu insjuknar, färre hamnar på sjukhus och färre avlider jämfört med för hur det såg ut för någon vecka sedan. Dessutom har fler blivit vaccinerade. Det i kombination med att många redan haft covid-19 gör att andelen som kan insjukna sjunker för varje dag. Det i sig gör att spridningstakten begränsas.

Jag ser ljust ljust på framtiden. Men fortsätt håll avstånd, tvätta händer och ta på munskydd när det är mycket folk. Det kan fortfarande komma en otäck tredje våg. Faran inte över men nu gläds vi över att det just nu ser bättre ut.
Ta hand om er och trevlig helg!

Aktuella siffror
R-talet: 0,83Totalt antal vaccinerade med en första dos: 46 628Totalt antal färdigvaccinerade: 9 880Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 441
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 103 819 (+3143)
Totalt antal på vårdplats: 194 (-47)
Varav Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 35 (-11)