Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordförande

Saxat från Facebook 2021-03-24

Onsdag 24 mars klockan 15:40. Skånes kamp Coronan. Etapp 4.

Nästan 180 000 vaccindoser har utdelats i Skåne och 32 procent av alla 70+ har fått en eller två doser. Även om leveranserna inte går lika fort som det var utlovat så blir allt fler vaccinerade för varje dag. Det syns tydligt på antalet avlidna. Nästan inga dödsfall längre kopplade till covid-19 på särskilda boende och antalet avlidna totalt sett i Skåne är nu lägre än motsvarande period varje enskilt år de senaste 6 åren. Ni kan själva studera bilagda bilder som visar hur kurvorna över antalet avlidna ser ut.

Idag ser vi också att antalet nya fall i det rullande 7-dagarssnittet minskar och så var också fallet igår och förrgår. Den lilla ökningen vi kunde se för några dagar sedan har alltså tryckts tillbaka. Något färre på sjukhus idag jämfört med igår och för andra dagen i rad är det färre än 20 personer som ligger för intensivvård i Skåne. Det var som flest 65 personer på iva för ett par månader sedan. R-talet som seglade upp lite högt för några dagar sedan kring 1.08 är nu nere på 1.0 igen. Situationen är sammanfattningsvis under kontroll men det gäller att inte slappna av utan avstånd ska hållas och man ska begränsa sina nya kontakter.
Men helt klart ser vi ljuset allt ”starkare” vilket jag också skrivit ett antal veckor nu. Jag tycker man på nationell nivå måste börja diskutera i vilken takt och hur man kan börja öppna upp samhällets olika delar på ett säkert sätt. Många andra länder har en levande diskussion kring detta. Jag saknar den i Sverige. Man kan t ex fundera på om man ska göra som i Danmark där man säger att när alla som är 50 år eller äldre har erbjudits vaccin så ska man mer eller mindre öppna upp samhället.
Är 50 år det rätta för Sverige? Eller ska det vara från det att 65+ samt de yngre i riskgrupper blivit vaccinerade som man ska öppna upp? Eller ska vi ha en helt annan modell?
Man ska komma ihåg att vi började med restriktioner för att skydda just äldre och riskgrupper från att bli svårt sjuka och i värsta fall avlida. När dessa grupper väl får ett skydd lite längre fram så kanske det också är logiskt att öppna upp och lätta på en del restriktioner? Många mår ju också dåligt av att leva isolerade så den psykiska ohälsan har ett pris. Även samhällets tillväxt drabbas hårt av att olika publikarrangemang inte kan genomföras. Eller av att restauranger måste stänga redan runt klockan 20.00. Det finns en brytpunkt någonstans. En punkt som innebär att priset för att ha ett samhället halv nedstängt är högre än motsatsen. Om målet var att skydda äldre och de i riskgrupper så börjar så smått att närma oss den punkten. Jag är verkligen ingen expert på när denna brytpunkt inträffar (jag är nog mer expert på att sätta igång känsliga diskussioner), men jag tror det vore bra om frågan började diskuteras mer – inte minst nationellt av experter och politiker. Det är bra om den nationella nivån tar fram en plan som olika aktörer kan börja förhålla sig till och planera lite efter.
Sen måste vi alla givetvis vara beredda på att ändra planen om det dyker upp en okänd faktor (faktor X) som t ex en muterad virusvariant som inte vaccinet biter på eller en variant som är mycket mer dödlig. Men allt annat lika måste en plan för ”återstart av Sverige” börja ta form.

Nedan följer lite information angående ”vaccinstrulet” för alla drabbade i 76+ förra veckan:

Sofia Ljung, förvaltningschef för primärvården i Region Skåne, förklarar hur vårdcentralerna just nu arbetar med att vaccinera alla skåningar över 76 år.
– Vaccinviljan i den här gruppen är stor. Det är oerhört glädjande, men det är också en stor utmaning med tanke på att vaccintillgången just nu är begränsad, säger hon.
Region Skåne hade just skickat brev med erbjudande om vaccinering till åldersgruppen 76-84 år när beskedet kom om att Astra Zenecas vaccin skulle pausas.
För vårdcentralerna innebär det att man snabbt har tvingats ändra på planerna och boka om tider. För de invånare som otåligt väntar på sitt vaccin innebär ännu längre väntan.
– Jag vet att många som har fått erbjudande, nu har sina tider framskjutna. Vi både ringer till och tar emot många samtal från invånare som uttrycker ledsamhet, besvikelse och oro över man inte har fått sin första dos. Och jag är den första att beklaga detta, säger Sofia Ljung.

Vaccintillgången har minskat rejält jämfört med de ursprungliga prognoserna. För Region Skånes del innebär det 40 000 mindre doser i mars och nästan 400 000 minskade doser i april till juni.
– Det är jättemånga doser som vi går miste om. Sedan kom pausen på Astra Zenecas vaccin. Det är väldigt bra att myndigheterna agerar snabbt och kraftfullt vid minsta misstanke, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.
Vaccinbristen gör att Region Skåne måste prioritera hårdare mellan de grupper som ingår i fas två av vaccinering.
– Det vaccin vi har går till primärvården och till dem som är 65 år och äldre. Vi vaccinerar också organtransplanterade, personer i dialys och eventuella hushållskontakter, säger Maria Landgren.

På fredag återkommer jag igen med ny rapport!

Aktuella siffror
Totalt antal vaccinerade med en första dos: 124 755
Totalt antal färdigvaccinerade: 51 018
Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 405
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 120 210
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 19
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 129
Totalt antal avlidna med covid-19: 1 637