Info från Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordförande

Saxat från Facebook 2021-02-23

Fredag 26 februari klockan 14:00. Skånes kamp mot Coronan. Etapp 4.

Ännu en fredag kan skrivas in i våra liv och jag ser att jag rapporterat i över ett år nu. De första 120 dagarna uppdaterade jag varje dag och sen i genomsnitt cirka 3 gånger per vecka. Jag tror därmed att jag har gjort cirka 250 uppdateringar om situationen i Skåne under senaste året. Sjävklart har det blivit fler uppdateringar när situationen varit värre och något glesare när läget är mer stabilt. Alla ni som delar och har delat mina uppdateringar gör och har gjort en stor insats. Ni ser nämligen till att fler blir informerade än annars. I kristider är information väldigt viktigt och inte minst så vill man ju veta hur det ser ut just där man bor.

Jag tror vi tillsammans har gjort något rätt unikt i Skåne. Vi har kämpat i över ett år tillsammans, sida vid sida. Dag ut och dag in, vecka ut och vecka in, månad ut och månad in och nu alltså har vi passerat ett helt år. Nu ska vi kämpa lite till men vi ser tydligt slutet. Tack alla för er hjälp så långt.
Tillsammans är vi starkare!

Läget får trots den något dystra rapporteringen av det brittiska viruset allt större andel i Sverige ändå betecknas som stabilt i Skåne och ungefär samma siffror gäller som förra fredagen. Antalet inlagda ligger kvar på i princip samma nivå som förra fredagen. 175 skåningar ligger inne på sjukhus för covid-19. Förra fredagen var det 172 personer. Antalet nysmittade är drygt 2500 fler sedan förra fredagen. Jämför man det med förra fredagens siffra i relation till fredagen för 14 dagar sedan så ser man att ökningstakten minskar. Då var ökningstakten 3187 jämfört med denna fredagens ökningstakt som är 2629. Glädjande att det går på rätt håll. R-talet ligger fortfarande under 1.0.
Så bra jobbat skåningar!

175 personer som är inneliggande är ungefär samma nivå som mitten av november och jämfört med toppen 7 januari på 630 patienter är det ju stor skillnad. Dock kan man också jämföra med förra vårens topp då siffran låg på runt 95 patienter. Allt är med andra ord relativt men det är viktigt att ha korrekta siffror för hur det ser ut just nu. Det ser nämligen väldigt olika ut inlandet just nu. Vi Skåne har denna gång det något lättare än till exempel Västra Götaland, Stockholm och en del andra regioner. Situationen i Skåne är med andra ord under kontroll med det kan givetvis snabbt ändras.
Positivt är också att på senaste veckan har drygt 20 000 ytterligare vaccinstick avgivits i Skåne och totala siffran är nu runt 93 000 stick enligt senaste inrapporteringen jag har tillgång till. Cirka 60 000 har fått dos 1 och över 30 000 har även fått dos 2. Om nu vaccinleveranserna hålles som utlovats under mars så kommer det att bli betydligt fler stick avgivna nästa fredag.

Solen som nu kommit till Skåne med allt högre temperaturer gör säkert också viss skillnad för virusets möjligheter att spridas. I kombination med att vi fortsätter hålla avstånd, använder munskydd på trånga utrymmen, fler blir vaccinerade och allt fler faktiskt har haft smittan så ser jag långsiktigt positivt på utvecklingen framåt. Möjligen kan det bli kortsiktigt lite svårare läge men det kan vi förhindra.
Genom att vi fortsätter hålla avståndet till varandra påverkar vi utveckligen. Det är vi själva, inga andra, som styr hur utveckligen går. Även om vi kanske får några ”hack i kurvan” är jag ändå övertygad om att vi klarar detta tillsammans. Nu kämpar vi på lite till så kan vi möta våren och sommaren som lite mer ”fria”.

Ta hand om er!

Aktuella siffrorvaccinerade med endast en första dos:
60 377 (+9606 jämfört med förra fredagen och förändringen förra fredagen jämfört med fredagen för 14 dagar sedan var +4103)
Totalt antal färdigvaccinerade: 32594 (+12031 jämfört med förra fredagen. Jämför man förra fredagen med fredagen för två veckor sedan var förändringen +10 683)
Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 479/dag (443 förra fredagen)
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 109 555 (+2629 sedan förra fredagen men skillnaden mellan förra fredagen och fredagen för 14 dagar sedan var +3187.)
Totalt antal Inlagda på vårdplats med med konstaterad covid-19: 175 (+3 jämfört med förra fredagen) varav Inlagda på IVA: 30 (+1 jämfört med förra fredagen)